Dreptul Internetului

internet

 

Aceasta perioada in care traim si ne desfasuram activitatea mai este denumita si “era internetului”  sau “era computerelor”.  Este foarte important ca in aceste vremuri sa fiti mereu la curent cu reglementarile aplicabile informatiilor, paginilor web si afacerilor prezente pe internet. Aproape toata lumea foloseste internetul in scopuri personale sau profesionale, pentru a se informa, pentru a dezbate diverse probleme dat si pentru a realiza diverse activitati comerciale. Odata cu acesta folosire intensiva a internetului, trebuie sa fiti constienti ca se naste si o raspundere personala in raport cu obligatia de a respecta diverse reglementari legale.

Multi dintre angajatii vostri au acces la internet, astfel incat pot sa apara riscuri pentru firma ta deoarece unii dintre acestia pot sa descarce muzica, filme sau altfel de continut media in mod ilegal, pot accesa site-uri pornografice, trimite emailuri si mesaje nesolicitate sau obscene. Facand aceste lucruri in timpul programului de lucru, de pe computerul firmei sau utilizand adresele de IP apartinand firmei, este foarte posibil ca firma sa fie devina raspunzatoare pentru consecintele activitatilor ilegale ale salariatilor sai pe internet. Pe de alta parte, supravegherea salariatilor nu se poate realiza in orice conditii pentru a nu incalca legislatia in vigoare. Pentru a inlatura aceste riscuri este important sa beneficiati de consultanta juridica specializata pentru a va proteja prin regulamente interne riguros intocmite din punct de vedere juridic.

Pe de alta parte, daca dezvoltati o afacere pe internet, trebuie sa stiti ca sunt o multime de reglementari pe care trebuie sa le respectati. In primul rand, trebuie sa va asigurati ca site-ul vostru nu are continut ilegal, cum ar fi texte, imagini,, filme, muzica asupra carora nu detineti drepturi de autor. De asemenea, este posibil ca pentru a vinde o anumita categorie de produse sau pentru a presta anumite servicii sa aveti nevoie de anumite autorizatii inainte. Pagina web pe care o detineti ar putea avea si altfel de continut ilegal sau defaimator care ar putea atrage raspunderea voastra. Stiti ca nu aveti voie decat in anumite conditii sa stocati datele personale ale persoanelor care va viziteaza site-ul ?

Poate doriti sa vindeti pagina web pe are o detineti sau sa achizitionati un site sau un anumit nume de domeniu, trebuie sa beneficiati de consultanta de specilitate pentru a nu iesi in pierdere. Este posibil ca cineva sa foloseasca un nume de domeniu asemanator prin care sa creeze confuzie cu numele vostru de domeniu sau marca inregistrata pe care o detineti, ori sa blocheze un nume de domeniu pentru a incerca vinderea acestuia pentru o suma cat mai mare. Chiar si pentru organizarea unui concurs online cu participare publica este nevoie sa realizati in prealabil anumite formalitati si sa obtineti autorizatii. Veniturile obtinute din publicitate Google sau din alte surse realizata de pagina web trebuie raportate pentru a nu incalca legislatia fiscala. De asemenea, ca operator de piata online sau intermediar aveti obligatia sa nu tolerati incalcarea drepturilor intelectuale realizate de terti prin intermediul siteului pe care il detineti.

In toate aceste situatii si in multe altele, care pot aparea pentru orice utilizator de internet sau pentru afacerile dezvoltate pe internet, asiguram consultanta juridica profesionista.

Suntem specializati in toate domeniile de drept care sunt relevante pentru mediul online precum :

 • conditiile de utilizare si politica de confidentialitate ale unei pagini web;
 • responsabilitatea pentru utilizarea internetului de catre angajati;
 • publicitatea online;
 • protectia consumatorului;
 • drepturi de autor asupra continutului paginilor web;
 • semnaturile electronice;
 • platile electronice;
 • stocarea si protectia datelor personale;
 • contractele incheiate la distanta;
 • concursuri online;
 • conflicte privind numele de domeniu si marcile inregistratei;
 • activitati de marketing online inselator;
 • drepturile de proprietate intelectuale;
 • obtinerea autorizatiilor necesare comercializarii anumitor produse online;
 • legislatia fiscala aplicabila operatiunilor comerciale realizate pe internet.